Bemutatás

Bogdánd község Szatmár megye déli részén helyezkedik el, Szilágy megye szomszédságában. Földrajzi szempontból a Bükk térséghez tartozik, amely a Szilágysági fennsík északi részét képezi. Így a községet minden oldalról erdővel borított dombok és kaszálók veszik körül, amelyek lábánál a termékeny földek terülnek el.

                                              Hadadi turisztikai központ

Kommunikációs hálózatai meglehetősen változatosak, ezeket megyei utak, községi utak és utcák alkotják. A községet a megyeközponttal a 81-es európai út és a196-os megyei út köti össze.

A község összterülete 89,94  km², a népsűrűség pedig 39,33 lakos/ km² . A 2011-es népszámlálás alapján elmondható, hogy Bogdánd község 2.872 lakosnak örvend, összetételét tekintve pedig nagyobb része magyar ajku (57,45%), ezt követik a román ajkuak (36,14%) illetve a rromák (5,15%). A lakosság 1,18%-át illetően az etnikai hovatartozás kérdése tisztázatlan. Felekezeti szempontból a lakosság nagy része református (54,81%), ezt követik az ortodoxok (34,75%), görög-katolikusok (5,71%) és a baptisták (1,46%). A lakosság 1,43%-ot illetően a felekezeti hovatartozás kérdése tisztázatlan.

  Etnográfiai szempontból a Tövishát részét képezi, ugyanis Bogdánd község Szatmár, Szilágy és Máramaros megyék találkozásánál helyezkedik el. A Tövishát földrajzi lehatárolásában nem született egységes megegyezés, egy azonban biztos, neve egy földrajzi egységből ered, dombok egymást követő sorozatából, amelyek - keletről nyugatra - Szilágycseh és Sarmaság-Girókuta között helyezkednek el és a Zilah- és a Szilágy-patak partjai mentén húzódnak.

  A hagyomány iránti tisztelet és szeretet megnyilvánulásához jelentősen hozzájárul az évente megrendezésre kerülő Bogdándi Nemzetiségi Néptánc-találkozó is. A találkozóra minden év szeptember első vasárnapján kerül sor. Ekkor megtelik a falu muzsikával, tánccal, vidámsággal, vásári hangulattal, de ugyanakkor felhívja a figyelmet arra is, hogy a néptánc ideje korántsem járt le, ellenkezőleg, ma is él és virágzik.

  A falu lakossága földműveléssel, állattenyésztéssel és szőlőtermesztéssel foglalkozik. Felruházva a híres erdélyi vendégszeretettel, a „falu népe” szeretettel várja a látogatókat, hogy körülvezesse őket egy időutazás során, a falu múzeumában, vagy, hogy együtt vigadjanak és mulassanak a néptánc találkozó résztvevőivel.

   

  <
  >

  Proiect realizat cu contribuţia Uniunii Europene prin PNDR.

  Pentru informații despre alte Programe desfășurate sub egida Uniunii Europene în România, cât şi pentru informaţii detaliate privind procesul de aderare al României la Uniunea Europeană, puteţi să vizitaţi pagina de internet a Reprezentanţei Comisiei Europene în România.

  Acest site nu reprezintă poziţia oficială a Comisiei Europene. Întreaga responsabilitate referitoare la corectitudinea şi coerenţa acestor informaţii aparţine persoanelor care au iniţiat pagina web.

  Toate informaţiile privind Programul Național de Dezvoltare Rurală furnizate prin acest site sunt distribuite GRATUIT şi nu sunt destinate comercializării.